Airborne Landing 1944 Herdenking Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide is een Prachtig heidegebied  met bossen bij Ede. Wat daar op 18 September gebeurde wordt  nu 68 jaar later nog steeds jaarlijks herdacht.

De grote impact die deze landing met zich meebracht leeft nog steeds, als je een keer aanwezig
bent op zo’n  herdenking waar  Engelse Parachutisten van het 4th Battalion en de  Nederland  Luchtmobiele Brigade en para’s uit  België  Amerika  Italië en andere NATO  landen, en tientallen Pathfinders  met de dropping uit Hercules en Dakota  vliegtuigen je  een beeld geven  van zo’n Mass Drop, Als je daar staat en beseft hoe  de para’s in 1944 naar beneden kwamen en een prooi werden voor het Duitse leger die vanuit de bossen op alles schoten wat naar beneden kwam. 

Ik weet  dat deze landing een blunder van jewelste was , die betaald is met heel veel doden. Kijkend naar 1000 parachutisten die gedropt worden maakt je stil, het besef van de historie met tranen in je ogen kijk je naar een show die in deze prachtige kleurrijke heide toen voor vele het laatste was wat ze gezien  hebben in hun leven . De vele veteranen uit Engeland en uit andere landen komen nog steeds  naar  deze spectaculaire herdenking .De woorden Opdat  wij niet vergeten is jammer genoeg anno 1012 nog steeds niet tot de mensheid door gedrongen.

Leven zonder oorlog is niet vanzelfsprekend ,maar het verliezen van het besef wat oorlog is daarin schuilt het grootste gevaar. De oorlog in Verweggistan. Europa  heeft nu een lange vrede, maar de macht van bankiers en graaiers op grote schaal brengen het gezwel oorlog ( ONVREDE) weer tot leven. Als 64 jarige heb ik nu op een plaats gestaan waar de geschiedenis mij op deze dag  eraan herinnerd hoe dankbaar ik deze jongens moet zijn die hier hun leven gaven  voor mijn vrede.

Foto’s heb  ik gemaakt tijdens deze Airborne Landing.

 
Jaarlijks is er ook het Airborne wandelevenement waar vele gezinnen oud soldaten in meelopen
en natuurlijk wij ook. 40 Kilometer op de paden daar waar zij ook liepen om ons te bevrijden
Je beseft dan ook hoe ver ze van hun eigenlijke doel waren.Ik hoop met de foto reportage u een
beeld te geven van de mensen die deze wandeling liepen,over de prachtige in bloei staande
heide.  Uit veel landen zijn wandelaars aanwezig  jong en oud  wat opvalt  heel veel padvinders
uit diverse landen   De gemoedelijkheid van deze tocht ziet u terug in de foto’s. 
Het zit er weer op voor een jaar  40 km herdenkingstocht in de voetsporen van onze bevrijders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.