Rock and Roll the story

Weet u wie de eerste was die de naam Rock And Roll gebruikte of wie de eerste Rock & Rol single uitbracht . Volgens mij  is dat nooit helemaal voor 100% te zeggen, er zijn namelijk nog al wat pioniers geweest. Wie de onbetwiste koning van de Rock & Roll is staat echter wel voor iedereen vast The King .Maar wat is Rock&roll nou precies. Dus dat is ook weer zo,n vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is. Maar toch waag ik een poging. In mijn naspeuringen op internet blijkt dat we gerust kunnen uitgaan van een samensmelting van diverse populaire stijlen.

Je had de blanke Country and Western, De Boogie Woogie ,de zwarte Blues,en de Swing. Blanke radio stations draaide uitsluitend blanke muziek Country and Western , de zwarte zenders uitsluitend zwarte muziek .Voor een ommekeer zorgde Alan Freed hij werd de grote promotor van de zwarte muziek door het in zijn uitzendingen steeds meer en meer te gaan draaien. Hij was ook de man die ook de grote promotor van de Rock& Roll,ook is hij  de man waarvan men zegt die de term Rock&Roll introduceerde. Het verhaal gaat dat hij 2 veel komende termen in de muziek teksten aan elkaar koppelde. De nummers  waar het om gaat zouden My Baby Rocks Me With A Steady Rollen, en Sixty Minute man zijn geweest , Billy Ward en de Dominoes uit 1951 zingen in het gewaagde nummer voor die tijd Sixty minute Man. ,I Rock Roll all Night Long _there is 15 of kissing_ and 15 minutes of blowing my top.
Steeds meer blanken gingen Rhythm and Blues naar kopen. Alan freed die door het draaien van deze muziek een nieuwe naam zocht voor zijn radio programma noemde het de Moondog,s Rock&Roll party, maar natuurlijk was dat ook omdat er toch nog heel veel vooroordelen waren op de zwarte muziek.
Wist u  dat Rock & Rock in de zwarte gemeenschap een soort slang is en niets minder betekend als de geslachtsdaad. Chuck Berry is een van de eerste bekende zwarte Rock&roll zangers. De bekendste blanke was Bill Haley met het in 1954 opgenomen Rock Around The Clock wat voor vele het tijdperk van de Rock&roll inluide.
Tegenstanders houden het op 1951 het jaar dat de zwarte Jackie Brenston het nummer Rocket 88,geschreven door Ike Turner opnam . Elvis Fans houden het op 5 juli
1954  als geboorte jaar van de Rock&roll toen in de Sun Studio het nummer That,s Alright Mama werd
opgenomen door Elvis.
Het originele nummer was een heftige uitvoering van Athur Crudup. Een mooie samensmelting van Blues met Country. Typisch was dat net bij het ontstaan van de Rock and Roll ene Hank Ballard ( 1927 2003 ) met het nummer Work With Me Annie al eens de titel van uitvinder van de Rock and Roll was mis gelopen en de roem aanzijn neus zag voorbij trekken .Het zelfde gebeurde met zijn opname van de Twist dateert immers uit 1958 ,en het was met een cover dat Chubby Checker populair werd in de Verenigde State. Bij ons was dat pas een jaar later met Lets Twist Agian Wie er nou uiteindelijk gelijk heeft zal een echte Rock&Roll Fan niet zo belangrijk vinden. Feit is dat de muziek van toen nu nog steeds vele muzikanten inspireert , en de vele liefhebbers nog steeds weet boeien betekent dat het terecht onvergetelijke muziek wordt genoemd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.