Mijn muzikale loopbaan als Accordeonist en Organist: Jan Engelen

Jan Engelen een met zijn accordeon

Geboren als zoon van een binnenvaartschipper te Beek en Donk aan de Oranjelaan 25, later verhuisd naar Helmond waar ik al mijn studies heb afgemaakt.

Al op zeer jonge leeftijd was ik al met muziek bezig in de vorm van; de Klepperclub, de Drumband en Mondharmonicaclub.

De Klepperclub

Mijn eerste kennismaking met muziek was op 6 jarige leeftijd op de klepperclub in Helmond, dat een onderdeel was van de drumband Helmond West.

Niets bijzonders, maar toch maakte je al kennis met ritmes en breaks die op latere leeftijd als muzikant toch goed van pas komen.

De Mondharmonicaclub 7 jaar

Nadat ik ongeveer een jaar bij de klepperclub geklepperd had, ben ik overgestapt naar de mondharmonicaclub aangezien ik toch geen drummer wilde worden.

Het echte werk op muzikaal gebied begon toen ik zo’n acht jaar oud was.

Het toeval was dat ik daar Franske v/d Werf ook tegen kwam, die later bij orkest de Brabanten zat.

Uiteindelijk ging ik van mondharmonica over naar het serieuzere werk, en wel de accordeon.

Mijn grote liefde , ” de Accordeon ”.

De reden dat ik uiteindelijk voor de accordeon koos en waarbij ik achteraf nooit geen spijt van heb gehad ligt bij mijn moeder.

Mijn moeders liefde was accordeonmuziek en tevens grote fan van accordeon Virtuoos Addy Kleijngeld de ontdekker van o.a. Heintje Gert Timmermans

Duitse Scorpions / en vele andere grote en bekende artiesten.

( Zie internetsite ” Addy Kleijngeld ”. )

Ik was 9 jaar toen ik tot grote verbazing met Sinterklaas een accordeon kreeg.

Voor die tijd, net na de oorlogsjaren een enorme investering.

Schijnbaar had mijn moeder dat er graag voor over, wat natuurlijk inhield dat ik gelijk ingeschreven werd voor de accordeonschool o.l.v. Addy Kleyngeld.

Het viel niet altijd mee als jongetje van negen.

Terwijl vriendjes buiten gingen spelen zat ik urenlang te repeteren.

Ik weet nog goed als er vriendjes op de stoep stonden om te spelen, dat m’n moeder zei; Jan moet eerst repeteren, waarna ik riep; ik ken het al !!! waarna m’n moeder steevast riep, nee Jan, nog een uur.

Mijn moeder was heel erg consequent en eiste dat ook van mij. ( terecht ! )

Alhoewel mijn moeder geen instrument bespeelde was ze toch erg muzikaal, want zodra ik bij ’n bepaalde interval er langs trok riep ze vanuit de keuken, Jantje, volgens mij is dat daar niet goed.

Na enkele jaren les, brak de tijd aan dat we regelmatig op concours gingen.

Mijn moeder was mijn grote animator, fan, steun en toeverlaat tegelijk, en ging daarom ook altijd mee. Voor mij als jongetje een enorme steun.

Daarbij won ik regelmatig ‘n eerste prijs, waar we dan beiden enorm trots op waren, en op dertien jarige leeftijd werd ik zelfs Nederlands kampioen. Op mijn veertiende mocht ik meedoen aan de wereldkampioenschappen in Italië.
Helaas is dit er nooit van gekomen, gezien de enorme afstand voor die tijd, met daarbij de grote kosten die dat met zich mee brengt.

Uiteindelijk had ik het geluk om als 16 jarige met de accordeonclub van Addy Kleijngeld op de radio te komen, die een maandelijkse NCRV radio uitzending had, wat niet uitbleef dat we later ook nog op televisie uitzending verschenen.

Na deze T.V. uitzending kreeg ik een verzoek om bij orkest de Majona’s te komen.

Foto: Op de trappen van de VARA studio.

Hier kon ik vanzelfsprekend geen nee tegen zeggen, en vanaf die tijd was mijn toekomst bezegeld en ben door het leven gegaan als beroepsmuzikant waar ik tot op heden geen moment spijt van heb gehad. ( Foto onder: de eerste formatie Majona’s )

Majona’s 1963

De leden waren: Jan v. Horrik: Leider, Lead zanger/accordeon/saxofoon en orgel.

Wim van der Hoek: trompet/orgel en zang.

Mario v. Lieshout: Drummer en accordeon.

Bernhard v. Horrik: Saxofoon…………. en last but not least:

IK: Jan Engelen: Accordeon / orgel en zang.

Het toeval en leuke hiervan was, dat alle drie de muzikanten die accordeon speelde, indirect leerlingen waren geweest van Addy Kleyngeld.

Met dit orkest: ” de Majona’s ” hebben we toch zo’n 10 jaar enorm veel succes gehad waarbij we verschillende singeltjes hebbe opgenomen zoals;

” Magdalena ” waarvan ik de muziek heb geschreven Marina Marina Marina Maria Isabella en ” Ik ben stapeldol op Lola ” wat later door Eddy Wally op onze orkestband in Belgie is utgebracht ,

Deze singels waren toen ter tijd regelmatig te horen op de Nederlandse zenders.

Het opnemen gebeurde in de Telstar studio van Johnny Hoes te Weert waar wij een contract mee hadden.

Van links naar Rechts: Jantje Vlemmings / Mario v. Lieshout / Jan Engelen / Wim v/d Hoek en Jan v. Horrik.

Ook hadden wij met de Majona’s het vertrouwen en de eer, om het eerste optreden van ” Het Gemerts Kinderkoor ” onder leiding van Willy Seijkens te begeleiden en wel op 4 Mei 1964 in zaal ” De Gouden Leeuw ” , nu Het Ridderhof geheten.

Uiteindelijk na tien jaar enorm veel succes te hebben gehad zijn we met dit orkest gestopt omdat Mario v. Lieshout en Jan v/d Hork een aanbod kregen om met een nieuwe bezetting als muzikant te gaan werken op de Holland – Amerika lijn. Dit schip heette: ” de Rotterdam ” dat momenteel als monument in de Rotterdamse haven ligt. Dit schip is inmiddels een toeristische attractie.

Animato Kwintet 1973

Jammer, maar het leven gaat door als muzikant, en zijn we opnieuw gestart met twee nieuwe muzikanten n.l. Martien Brands en Kees Peeters.

Tijden veranderen, de muziek veranderde en daar ga je als orkest in mee, indien het mogelijk is en je de juiste muzikanten hebt en ,…. die hadden we wel !!!

Van zelfsprekend hoorde daar ook een nieuwe naam bij en door lang wikken en wegen werd gekozen voor de nieuwe naam; ” Animato Kwintet ”.

Wim van der Hoek onze zakelijke leider, en de samenstelling was als volgt.

Martien Brands: Leadzanger / gitarist en bassist.

Kees Peeters: Drummer en zanger. ( zanger voor het piratenwerk )

Wim v/d Hoek: trompet / orgel en zang.

Jantje Vlemmings: Saxofoon / trompet / klarinet / Schuiftrombone / mondhar-monica en zang.

Jan Engelen: Accordeon / orgel en zang.

Helaas, dit orkest was geen lang leven beschoren en kwam er na vier jaar een einde aan.

We zijn als vrienden uit elkaar gegaan en de vriendschap is altijd gebleven.

Orkest John Geerts 1976 uit Gemert

Als overlapping heb ik ruwweg een jaar bij de John Geerts band gezeten.

John Geerts had zijn muzikale werkterrein veelal op de boot zoals de Rijnvaart.

John Geerts: Leider / Drummer

Jan Engelen: Accordeon / orgel en zang.

Rene Raaymakers: Saxefoon en bassist.

Henk v/d Heuvel: Gitarist en Componist van ( Shalalalaaah I need you ) Shuffels met Albert West.

Sonny Raider. Lead zanger en percussionist.

Dikke Leo 1977

In 1977 werd ik gevraagd voor het orkest: ” Dikke Leo ” die later zijn naam veranderde in Leo v. Helmond.

Die had verschillende hits op zijn naam staan zoals o.a.; ” Schoorsteenveger / Puntje d’r in, puntje d’r uit / Heimweh naar m’n Stamcafé”.

De optredens in de zomer waren meestal kermissen, en in de winter waren we elke Zaterdagavond te beluisteren in Cafe Dikke Leo te Helmond West.

De aankondiging ging meestal als: Voor U treden vanavond op Trio XYZ met zang van Ivonne.

Leo Kuijpers: Entertainment en Zanger.

Sjakie v/d Laar: Drummer / Zanger.

Ivonne: Zangeres.

Jan Engelen: Accordeon / orgel en zang.

De Migra’s 1979

Nadat ik ’n tijdlang bij het orkest ” Dikke Leo ” had gezeten kreeg ik op een gegeven moment van producer en producent Dhr. Wim Berkers uit Deurne de vraag of ik interesse had om als accordeonist in te vallen voor Toon v/d Burgt, in het vermaarde duo de Migra’s, naar aanleiding van het uiteenvallen van dit stel.

Aangezien er nog heel veel contactuele verplichtingen waren, en de dikke man achter de grote trom ” Kees Peeters ” toch het gezicht van de Migra’s bepaalde en was, zat men enorm verlegen om een accordeonist. Goed of slecht was niet relevant, als ie maar knap was. En dat was ik, ha ha !

Daarbij waren er diverse contracten die nog moesten afgewerkt worden in Nederland, maar ook ver daarbuiten zoals in Spanje in o.a. Benidorm El Erarnal in Disco. Veronica en Voom Voom, speciaal voor de Nederlandse vakantiegangers. Hier hoefde ik niet lang over na te denken en heb daarna ook een heel seizoen als artiest, tussen artiesten als Benny Nijman die z’n hitje had: ” Hij weet niet hoe ” / Imca Marina / Willem Duin / Jack Herb / Henk Wijngaart / Anita Meijer enz. begeven. Weer een ervaring rijker !!!

Jan met Benny Neyman Migra,s

Het ludieke aan dit gebeuren was dat Toon v/d Burgt ( Toon de Migra ) met een ander oud collega op de proppen kwam, gelijk met nieuwe foto’s wat voor het publiek niet te bevatte was, en ook niet associeerde met het vertrouwde plaatje; ” Die dikke met de grote trom ”.
Door deze omstandigheden zette hij zich zelf buiten spel en ging ik met Kees de contractuele verplichtingen van de Migra’s afwerken.

Het dagblad de Telegraaf speelde hier gretig op in en kwam met een stuk in de krant, met als kop: ” WIL DE ECHTE MIGRA OPSTAAN ” !

Daarbij waren er drie levensgrote foto’s geplaatst van drie verschillende Migra’s

1. De orginele Migra’s ( met Kees Peters en Toon v/d Burgt )

2. de Migra’s ( Toon v/d Burgt en Piet Queens ) 3. de Migra’s ( Kees Peters en ik. )

Uiteindelijk kei leuk om mee te maken, maar het werd een juridisch getouwtrek

waar ik totaal geen zin in had, en waarbij de zekerheid van werk zo bros was dat ik uiteindelijk gekozen heb voor een vaster aanbod en wel in 1980.

Orkest Boemerang uit Mill ( bekent van o.a. ” Tiroler Holzhacker Bub’n ” en ” De Thirt Man ” ) die inmiddels al drie instrumentale gitaar langspeelplaten uitgebracht hadden met daarbij diverse T.V. optreden, zaten verlegen om een toetsenist c.q. accordeonist.

Het leuke was dat Jantje Vlemmings ( mijn oud collega van de Majona’s en Animato Kwintet )inmiddels ook al enkele jaren als blazer bij dit orkest zat.

Jantje kwam voor in de plaats van Frans Hermans ( de muzikale clown van Boemerang ) die door kortstondige ziekte helaas had moeten stoppen.

Alhoewel er meer gegadigde waren viel uiteindelijk toch de keus op mij, en ben ik sinds 1980 ( met een kleine onderbreking ) nog steeds toetsenist / accordeonist en zanger van Boemerang. Niet meer als kwartet maar momenteel als duo. ( Daar kom ik later op terug !)

Boemerang 1980

Mijn eerste kermis met Boemerang was Oktober 1980 in Café – Dancing ’t Vöske in Gennep die maar liefs acht dagen duurde. Aangezien we nog bijna niet hadden gerepeteerd zijn we deze marathon kermis met veel kunst en vliegwerk goed door gekomen.

Zo goed zelfs dat we daarna nog zo’n 10 jaar op deze kermis gezeten hebben.

Het ludieke en aparte was dat de oud collega van Boemerang, de muzikale clown Frans Hermans, regelmatig als vijfde muzikant meedeed op veelvuldig verzoek van het publiek en de kastelein. We hadden in die tijd een ijzersterk team en trokken volle zalen.

Met Frans Hermans en Jantje Vlemmings, die beide hele leuke acts hadden, hebben we enorm veel plezier gehad en samen met het publiek heel veel afgelachen.

Ieder had z’n eigen acts zoals; Jantje trad op als Zangeres zonder Naam, en Frans had diverse muzikale acts zoals o.a. Het fluitje van ’n dubbeltje.

In deze tijd hebben we nog een ijzersterke instrumentale LP opgenomen die jammer genoeg door het slechte promoten weinig aandacht heeft gekregen.

Helaas na enkele jaren werd Jantje Vlemmings ziek en werd vervangen door Martien Veenstra, dat ook een duizendpoot was op diverse instrumenten en deze tot in de finesse bespeelde.

De samenstelling van Boemerang was toen:

1. Stanny Goossens. Leider / Gitarist / Bassist / Steelgitarist en Zanger.

2. Henk v/d Heijden. Drummer / Zanger.

3. Martien Veenstra. Saxofoon / Dwarsfluit / Trombone / Trompet / Accordeon Bas en Zang.

4. Jan Engelen. Accordeonist / Toetsenist en Zanger.

Jan kent vele muzikale gedaantes

Nadat het door omstandigheden een lange tijd stil was geweest betreffende het uitbrengen van ’n nieuwe geluidsdrager ( de CD had inmiddels zijn intreden gedaan ) zijn we bewust van het instrumentale genre afgestapt en de studio in gedoken om een nieuwe CD getiteld: ” Remember, we’re still here… ” en daarna ” 16 x Raak met Boemerang ” op te nemen die gemixt werd met verschillende stijlen zoals instrumentaal als zang. Al het blaaswerk op deze CD zoals o.a. de medley van Tom Jones die gezongen is door Martien, is gearrangeerd door mij.

Van deze Cee-Dees zijn er toch in totaal zo’n 40.000 van verkocht.

Helaas, na jaren heel veel succes te hebben gehad van Zuid Limburg tot het hoge Noorden zoals in Andijk, Enkhuizen etc. tot zelfs over de grens het gebied Nettetall en in de kop van België kwam een eind aan onze vier mans formatie omdat Martien Veenstra er mee stopte.

We zijn nog even kwakkelend door gegaan met invallers en dergelijke maar uiteindelijk viel het doek voor Boemerang.

Het toeval wou dat ik na de time out van Boemerang werd gevraagd voor de accordeon – club uit Helmond, genaamd A.K. wat staat voor Addy Kleijngeld, en dat ik daar m’n oud collega’s tegen kwam waarmee ik vroeger op de accordeonclub heb gezeten. Met deze accordeonclub treden we nog regelmatig op in Nederland en ver daar buiten zoals In Friesen ( Frankenland ) Brilon ( Sauerland ) enz. enz.

Alle orkesten van Jan

Uiteindelijk, het bloed kruipt waar het niet kruipen kan.
Na een tijd lang, ieder zijn weg te zijn gegaan hebben Stanny Goossens en ik de draad weer opgepakt en zijn uiteindelijk weer als duo door gegaan onder de naam: ……………………… Jawel !!! ………….. ” Boemerang .”

Duo ” Boemerang ”

We zijn twee muzikanten die elkaar privé en muzikaal heel goed aanvoelen.

Ons repertoire bestaat uit het bekende Boemerang- Soundje, The Shadows, het actuele Nederlandse repertoire van o.a. Nick en Simon / Jan Smit / Frans Bauer enz. / Country, afgewisseld met ’n Franse Musette of tango’s van Malando op Accordeon enz. enz. met daarbij het ouderwetse aangename volume, waarbij weer gezellig gepraat en gekletst kan worden.

Daarbij schuwen we het oudere repertoire zoals Tango’s / Eng. Wals en eventueel de Losse Polka / de Veleta enz. ook niet

Stanny en Jan bij de opnames

Inmiddels is het 2011 en kan ik met trots zeggen, dat ik momenteel met een kleine onderbreking al zo’n kleine 30 jaar met de zelfde collega; Stanny Goossens werk.

Zolang mijn gezondheid het toelaat zal ik in lengte van dagen blijven optreden voor ONS publiek. De rijpere jeugd !!!

Accordeonist / Organist : Jan Engelen.

Foto genomen tijdens opname video
Accordeonorkest Helmond Accordeonorkest olv Addy kleyngeld

De 5 Lievelings Artiesten van Jan Addy Kleijngeld Koekoek Wals3 gedachten over “Mijn muzikale loopbaan als Accordeonist en Organist: Jan Engelen”

 1. Goedendag,
  Graag zou ik contact maken met De Boemerang. Ik neem deel aan het bestuur van KBO H. Hart Vlashoek in Oss. Voor onze KBO ben ik op zoek naar leuke muziek op een speciale dansavond. Wij organiseren om de paar maanden zulke avond en willen dan graag weer wat andere muziek erbij hebben. Zou u contact met mij op willen nemen?
  Met vriendelijke groet wacht ik af,
  Paula Wolters bestuurslid KBO H. Hart Vlashoek Oss

 2. hoi Jan,

  ik ken je nog van vroeger op de St Antoniusschool in het Helmonds Haagje. Nadien ben ik naar de Henricus Mulo in Helmond gegaan.
  Later in dienst gegaan bij de Koninklijke Luchtmacht en met ontslag in 1999 als Majoor.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.