alt

Mat van Bree en de passie voor muziek

alt

Op de verjaardagen van Paula en Henk Smits zijn Mat v Bree en Tonny altijd aanwezig.Ik kende Mat al als drummer van het  Cerelli  Ensemble dat bij cafe de Put speelde waar wij toen veel uitgingen. In de vele verhalen over de jaren 60 als het over drummers gaat komt ook altijd de naam Mat v Bree  tersprake. Dus Mat benaderd op de verjaardag van Henk met het verzoek om zijn verhaal op onze website te plaatsen.Moet er even over nadenken, bel je wel, en dat belletje kwam.Op de koffie bij Mat komen de verhalen over toen los.Als ik op bezoek  ben bij de Gemertse muzikanten ervaar je al snel de passie voor muziek die deze mensen hebben. Bladeren door het fotoboek van Mat  is een reis in het verleden,nieuwe gezichten  die voor mij weer een aantal zoektochten betekenen. Drummer ben je en drummer blijf je,dat realiseer ik mij als Mat mij mee naar  boven neemt waar hij mij zijn  drumstel  laat zien,en natuurlijk even laten horen dat hij het nog altijd kan. Het is heel modern  drumstel, eentje die buren geen last bezorgd. Wie kan het beter vertellen dan hijzelf. Ik wens u veel lees en kijk plezier bij de foto,s die terug gaan naar zijn muzikale jeugd

alt    alt        alt

Het muziek maken heb ik met de paplepel meegekregen.Mijn vader zat al in een harmonie gezelschap voordat hij in Handel kwam wonen, en het duurde dan ook niet lang of hij melde zich aan bij de fanfare aldaar. Vaak liep ik voorop bij de drumband als ze ergens een serenade gingen brengen en het leek me dan ook wel iets om dit zelf te kunnen.

Pieter en Mat

Ons gezin bestond uit 7 kinderen, waarvan er 6 wel iets met muziek gedaan hebben. Ik zelf begon op ongeveer 9 jarige leeftijd met slagwerk bij de plaatselijke drumband. Eerst wat leren roffelen op de keukentafel of een plankje. Als ik thuis dan heel fanatiek aan het oefenen was werd mijn moeder er knettergek van! Later, na wat vorderingen, kreeg ik de eerste platte trom en daarna een halve dieptrom. Dit heb ik 25 jaar volgehouden bij de drumband.

Harrie Slits  Pieter  van Bree Theo Smits Mat van Bree Henk Smits
Locomotions

Intussen had ik na enkele jaren wel zin om wat meer met trommels te gaan doen. Van verschillende oude trommen had ik mijn eerste drumstel samen gesteld, maar helaas zonder bastrom. Ongeveer drie trommen die ik op een stellage had gemaakt en alledrie anders had gestemd, een kapot bekken van de fanfare op een standaard, een brede plank ervoor (dat je alle rommel niet zag) en spelen maar.

Long Expect

Gelukkig duurde het niet heel lang voordat ik mijn eerste echte drumstel had en kon toen dan ook de techniek van het drummen gaan leren, door veel naar plaatjes te luisteren en dan zelf uitproberen tot in den treure.Mijn oudere broer Pieter was volop met de gitaar bezig en was regelmatig in Gemert bij enkele orkestjes aan het luisteren en mocht dan wel eens (mee)spelen tijdens de repetitie of de pauze.
Na verloop van tijd ging ik wel eens met hem mee en zo leerde ik ook diverse muzikanten en orkestjes
kennen zoals The Jumping Stars The Red-Black devils en The Locomotions

H Slits H Smits Mv Bree B Beckers C v Dommelen
Long expect

Rond mijn 14e heb ik ook nog bij The Locomotions gespeeld na hun herstart, maar dat stopte na enige tijd.
Dit was ook het geval met The Red-black Devils en uit deze twee orkesten is rond 1967 toen Long Expect ontstaan, wat iedereen al lang verwacht had, vandaar deze naam! Dit heeft best een tijd bestaan met veel eigen fans die regelmatig met enkele bussen meegingen.

Na verloop van tijd gingen veel danszalen over op discotheek en was het steeds moeilijker om nog ergens een speelcontract te krijgen, dus wat nu?Er werd besloten om over te stappen op dans en amusementsmuziek, waar toen rond 1969.wel veel vraag naar was. Er kwamen een paar wisselingen en werd de naam veranderd in dans en amusementsorkest Cerelli Ensemble.

Met dit orkest heb ik vele jaren met heel veel plezier door verschillende provincies in Nederland muziek verzorgt tot zelfs in Friesland toe. In januari 1988 hebben we na ruim 18 jaar een grootse afscheidsavond verzorgt voor al onze fans. en zijn toen met het orkest definitief gestopt.

                                                                                           Afscheid Cerelli Ensemble

Na enige tijd wat her en der ingevallen te hebben,ben ik nog ruim 1 jaar lid geweest, van Roy & The Kiliaan Brothers

waarmee ik in 1995 een CD mee heb opgenomen.Tegenwoordig maak ik nog muziek met een ouderen amusementsorkest en word nog regelmatig gevraagd om in te vallen in diverse soorten orkesten.Zo zie je maar na al die jaren stroomt er nog steeds muziekbloed door mijn aderen en ik hoop nog heel lang. Ik probeer het muziek maken ook al door te geven aan mijn kleindochters, die ook af en toe mogen ‘drumstellen’ bij opa.

Wat we altijd al hadden willen weten van

 

Mat van Bree

Muzikant

Geboren in ( Dorp )  Handel.

Woont in                    Gemert.

 

Vraag 1
Wat doe je het liefste als je niets hoeft? Muziek luisteren, T.V. kijken, wandelen, fietsen.

Vraag 2
Wat is de mooiste film die je ooit hebt gezien ? The french connection, The Davinci code.

Vraag 3
Welke muziek inspireert je? Zuid amerikaanse/cubaansemuziek , krontjong, reggea.
of te wel melodische en ritmische muziek.

Vraag 4
Wat gaat je aan het hart? Onrecht.

Vraag 5
Wat is aan jou niet besteed? Culinair eten.

Vraag 6
Als ik achter mijn drumstel klim denk ik Heerlijk ontspannen, me lekker vermaken, even mijn hoofd l leeg maken.

Vraag 7
Wat is de leukste manier om vakantie te houden? Op pad met de caravan of camper.

Vraag 8
Wat betekend vroeger voor jou ? Heerlijk muziek gemaakt, veel met mijn jonge gezin op vakantie geweest in het buitenland.

Vraag 9
Wat moet een ander beslist van je weten? Eerlijk en recht door zee.

Vraag 10
Wat is je devies?(lijfspreuk,motto) Leef nu, je hebt meer spijt van dingen die je niet gedaan hebt, dan van die je wel gedaan hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.